Sinds 1948

Militex, een opmerkelijke industrie

Hoe is Militex ooit ontstaan?
Daarvoor moeten we meer dan 70 jaar terug in de tijd, naar 1948:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1948

Voor veel ex-militairen was het in de jaren na de Tweede Wereldoorlog niet makkelijk om werk te vinden. Alhoewel het Gewestelijk Arbeidsbureau er alles aan deed om gedemobiliseerden aan het werk te helpen. De 29-jarige W.M.J. Rijpkema uit de Mesdaglaan en A. Knoop uit de Lorentzlaan, twee oud-militairen, begonnen daarom in juli 1948 een fabriek en groothandel in chemische en farmaceutische producten in een garage in Heemstede. De producten waren zeep, was, anti-septol, vloerolie, poetsmiddelen, schuurpoeder, droge en aangemaakte verfstoffen en sproeimiddelen voor de landbouw. Op 6 december van dat jaar passeerde de akte van de nieuwe vennootschap notaris M.W. Treurniet en kreeg de naam ‘Militex’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949

In januari 1949 waren in de fabriek, het kantoor en de magazijnen zeven ex-militairen werkzaam en elf in de buitendienst. Het ging bij dit bedrijf niet direct om de vervaardiging van producten, maar meer om het sociale kader, waarbinnen oud-militairen, oud illegale werkers en oorlogsslachtoffers aan het werk werden gezet. Men streefde er op de eerste plaats naar om onder leiding van enkele chemici de financiële nadelen van de achterliggende jaren te compenseren. Men ging overigens zo voortvarend te werk, dat de oprichters grote moeite hadden om het overzicht te bewaren. Door de toeloop werd er in het voorjaar van 1949 op verscheidene plaatsen gewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950

In 1950 is de agentuur en groothandel in chemische producten van de Heemsteedse firma Willx aan Militex toegevoegd en kon men het voorspoedig lopende bedrijf overbrengen naar een vroegere wasserij van de familie Breed aan de Blekersvaartweg nr. 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1986

In 1986 kwam er een nieuwe directie en ging Militex zich concentreren op de toelevering aan de professionele markt via de groothandel. De focus lag vanaf dat moment op industriële reinigingsmiddelen, desinfectiemiddelen, vloer-, sanitair- en glasreinigers. Omdat het pand in Heemstede te klein was voor de vele activiteiten werd er besloten om in 1989 te verhuizen naar de Ampèrestraat 3a in IJmuiden. Dit pand was groot genoeg om er kantoren en een groot bordes met meerdere mengketels in te plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002

Door de enorme groei was er steeds meer ruimte nodig voor de benodigde machines, grondstoffen en verpakkingen. Ook het personeelsbestand was inmiddels dermate gegroeid dat de beschikbare kantoorruimte niet meer voldoende was voor al het personeel. Daarom werd besloten om ook het leegstaande pand aan de Ampèrestraat 7c te betrekken. In dit pand waren grote kantoorruimtes aanwezig en voldoende ruimte voor de opslag van verpakkingen. Bijkomend voordeel was dat men ook het binnenterrein tussen de twee panden kon gebruiken. Tot op heden is de productieafdeling nog steeds gevestigd op nummer 3a en de kantoren op 7c.

 

 

 

 

 

 

 

2004

Vanaf 1989 was de toenmalige directeur Erwin van den Eijnde al bezig om het gebruik van micro-organismen in reinigingsmiddelen te onderzoeken. Mede door zijn vastberadenheid en zijn geloof in de werking van de micro-organismen neemt Militex het voortouw in de microbiologische reiniging. In 2004 resulteert dit in een serie reinigingsmiddelen met micro-organismen, een revolutionaire ontwikkeling in de wereld van de reiniging.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015

Militex sluit zich aan bij het AISE Charter voor Duurzame schoonmaak. Middels een externe audit hebben wij  bewezen dat wij er alles aan doen om onze footprint zo klein mogelijk te maken. Dit keurmerk bevestigt dat Militex duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, en dat wij gericht zijn op een goed milieu, voor nu en voor de toekomstige generaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

2018

Militex bestaat 70 jaar! Al die tijd hebben wij bewezen dat wij een geschikte partner zijn voor de groothandels waar wij aan leveren. Ook in de toekomst staat de klant centraal bij alles wat wij doen. Juist in het huidige digitale tijdperk wordt een persoonlijke benadering enorm gewaardeerd: meedenken, adviseren, snel anticiperen en een constante kwaliteit leveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

2020

Militex lanceert een nieuwe website en een nieuw logo. De huisstijl van Militex is in een nieuw jasje gestoken. Strakker, moderner en krachtiger. 

CONTACT

+31(0)255 - 531 644

info@militex.nl

MILITEX BV

Ampèrestraat 3a

1976 BE IJmuiden

Nederland

BEZOEKERS

Ampèrestraat 7c

1976 BE IJmuiden

Nederland